onsdag 16 november 2011

Saker man kan upptäcka efter att ha bott i hus-huset i...

... drygt fyra månader...
Vi har under vår tid i nya staden observerat att det ibland sitter vita påsar knutna på soptunnor och funderat på vad det är för signal. Vi tänkte att det kanske var ett sätt att säga "Denna vecka behöver vi inte någon sophämtning", vilket kanske skulle vara ett sätt att få lägre renhållningsavgift.

Detta är dock inget vi har funderat så hemskt mycket på. Inte förrän vi såg att någon har satt fast ett orange spännband på vår tunna.

Häromdagen fick jag tillfälle att fråga grannen om det där med de vita påsarna och hon frågade förvånat vad vi använde för soppåsar.
- Eh, vanliga påsar från ICA t ex?
- Ojdå.

Det visade sig nämligen att "det vita tecknet" betyder att man vill ha fler vita påsar. En svart påse betyder att man vill ha fler svarta påsar. Här lägger man nämligen brännbart i vita påsar och komposterbart i svarta påsar. De påsar som inte är svarta eller vita öppnas för att de ska se vad som är i!

Jag har en stark känsla av att ett orange spännband betyder "Idioter som vägrar sortera sina sopor och ska få förhöjd avgift"...

5 kommentarer:

Anonym sa...

:) Vi gjorde exakt samma sak (bor vi möjligen i samma stad..). Är ju lite konstigt att inte nyinflyttade informeras på något sätt om hur det går till, för hur 17 ska man kunna veta det annars? Som tur var hade vi också en snäll granne som kunde inviga oss i hemligheten.

Tant Grön sa...

Vilket kryptiskt system. Det är ju helt omöjligt att förstå som nyinflyttad. Men en kul historia blev det ju dock :)

Fru Mju sa...

hah, här sorterar vi på samma sätt, påsar får vi dock hålla oss med själva. :P
konstigt att ni inte fått information, det är ju inte er miss.

Tesa sa...

Fast jag tycker ju att det vore kommunens stora intresse att informera nyinflyttade om sånt. En chans för dem att glänsa med hur duktiga de är på informations- och marknadsavdelningen dessutom!

Jo sa...

Anonym: Det är säkert ett jättebra system egentligen. Men det var ju omöjligt att lista ut på egen hand och fyra månaders sophantering är ju ändå ett tag!

Tant Grön: Ja, vi får hoppas att sopgubbarna också tycker det... ;)
Det är väl tur att vi komposterar och sorterar duktigt, soporna är väl iaf LITE mindre äckliga att öppna utan sådant avfall...

Fru Mju: Ja, jag tycker att det borde gå ut en broschyr när man anmäler att man vill ha sophämtning?

Tesa: Ja, det kan man ju tycka. Särskilt som kommunen är så stolta över avfallsanläggningen att tom självaste kungen och drottningen har varit och tittat på den!