onsdag 14 maj 2014

Man vet att man bor på landet när... II

... man tillbringar en lördagsförmiddag i maj med att sätta potatis på en åker tillsammans med sina grannar. I lördags var det nämligen dags för den årliga potatissättningen ihop med byalaget. Vi har inte kunnat vara med tidigare år, men i år var det dags för premiär för vår del. Byalaget får låna en bit mark av kommunen som plöjs upp (i år av en tolvårig kille som rattade traktorn som om han aldrig hade gjort annat), man bokar in sig på ett valfritt antal fåror och sen sätter man in potatis, fikar och umgås lite. I höst tar vi upp potatisen med gemensamma ansträngningar och fram tills dess så är det någon som tittar till den då och då och även kupar den om det behövs.  Det kallar jag lyx! Vi behöver alltså inte bereda en yta på vår egen tomt och faktiskt inte heller pyssla om potatisen förrän det är dags att ta upp den! Vi har förvisso redan en yta till potatis på vår egen tomt, men den får bli lite av en backup.
För vår del blev det cirka fem kilo potatis på åkern. Det ska bli kul att se hur mycket det ger!

3 kommentarer:

Monkan sa...

Fem kilo, det ska väl bli en rejäl skörd!

Matilda sa...

Vad häftigt! Och så fint med en sådan bygemenskap!

Jo sa...

Monkan: Jag tror det... :) Har inte satt potatis förut, annat än ett par i pallkrage och i en annan låda. Vi har aldrig satt en fåra i en potatisåker så det ska bli kul att se hur det blir!

Matilda: Ja, det är väldigt trevligt! Det är ju ingen regelrätt by utan vi bor längs en väg strax utanför stan. Men det finns ett byalag som innefattar alla hus som ligger längs ett antal vägar omkring här. Lite konstigt att tillhöra ett byalag när man bor 4 km från stadskärnan. I Göteborg räknades vi nästan till centrumdelarna när vi bodde på samma avstånd från citykärnan.. Hihi.. :)